Τι χρειαζόμαστε:
- 1/2 κιλό λουκούμια μπουκιάς
- 2 κούπες σπορέλαιο
- 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 – 3 βανίλιες
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- λίγο κονιάκ
για το πασπάλισμα
- 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
- 1 βανίλια
Πώς το κάνουμε:
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα λουκούμια, μέχρι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή (οπότε δεν βάζουμε όλη την ποσότητα του αλευριού από την αρχή, αυξομειώνοντάς την ανάλογα).
- Παίρνουμε λίγη ποσότητα από τη ζύμη, την κάνουμε ένα μπαλάκι και την ανοίγουμε σε πιτάκι, είτε πατώντας με το χέρι μας, είτε με ένα κουπ-πατ.
- Βάζουμε στο κέντρο από το πιτάκι ένα λουκούμι και το κλείνουμε, πατώντας το ένωμα καλά.
- Ψήνουμε στους 170-180 C για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε τα σκαλτσούνια από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και όσο είναι ζεστά ακόμα, τα πασπαλίζουμε με ένα μείγμα από άχνη και βανίλια σκόνη (1/2 κούπα άχνη + 1 βανίλια)