Το ψωμί

Η ιστορία του ψωμιού ξεκινάει σχεδόν μαζί με αυτή του ανθρώπου…

Το ψωμί είναι ένα από τα πιο γνωστά και ευρέως διαδεδομένα προϊόντα ανά τον κόσμο. Τα ίχνη του χάνονται στον χρόνο αφού μπορεί κανείς να το συναντήσει σε ευρήματα ανασκαφών που αναφέρονται σε Ευρωπαϊκούς πολιτισμούς πριν από 30.000 χρόνια, ενώ περίπου από το 10.000 π.Χ, θεωρείται σχεδόν δεδομένη η παρασκευή ψωμιού από τον άνθρωπο και συνδεδεμένη με την εξάπλωση της γεωργίας και των δημητριακών.

Έχουν βρεθεί πάρα πολλές γραφές που αναφέρουν το πόσο σημαντικό ήταν για τους αρχαίους Έλληνες το ψωμί. Η λέξη ψωμί προέρχεται από το ρήμα ‘’ψωώ’’ που σημαίνει αλέθω, τρίβω, αλλά και το ‘’ψωμίζω’’ που σημαίνει, τρέφομαι με μικρά κομμάτια στο στόμα.

zimoto

Στην αρχαία Ελλάδα αναφέρονται πάνω από 72 είδη ψωμιού, ενώ προκύπτει από αποσπάσματα γραφών ότι οι Έλληνες είχαν διαφορετικό είδος ψωμιού ανάλογα με τις μέρες και τις ώρες της μέρας.
Ωστόσο το σιταρένιο ψωμί, παλαιότερα ήταν προνόμιο των ευγενών και των πλουσίων, ενώ οι πιο φτωχοί αρκούνταν στο κριθαρένιο ψωμί. Μάλιστα υπήρχαν περίοδοι που το ψωμί αποτελούσε μέσω πληρωμής και καθόριζε τις κοινωνικές τάξεις.

Το ψωμί αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο του οικογενειακού τραπεζιού, από τότε μέχρι σήμερα. Έχει ‘’ζυμωθεί’’ μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων και έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά των πολιτισμών.
Είναι συνδεδεμένο με την κουλτούρα, τον πολιτισμό, και τις θρησκείες των λαών, παρόλα αυτά παραμένει σταθερό απέναντι σε φυλετικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διαφορές.
Αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε για το ψωμί είναι ότι προσαρμόζεται στις αλλαγές, μέσα στην εξέλιξη των κοινωνιών, όπως ακριβώς και ο άνθρωπος.
Αλλαγές που σχετίζονται με τις νέες διατροφικές τάσεις, αλλά και την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

zimoto_olikis

Η τέχνη της αρτοποιίας είναι μια παραδοσιακή τέχνη και κρύβει μέσα της μυστικά. Από το αλεύρι και τις αναλογίες, μέχρι το προζύμι και το ζύμωμα. Ο κάθε αρτοποιός έχει τα δικά του μυστικά και τις δικές του αναλογίες που τον βοηθάνε να ξεχωρίσει.

Ο συνδυασμός της σημερινής τεχνολογικής εξέλιξης μέσα από τα μηχανήματα και η παραδοσιακή τέχνη της αρτοποιίας, βοήθησαν στην ανάπτυξη του κλάδου.
Παρόλη την εξέλιξη της τεχνολογίας το καλό ψωμί ακόμα και σήμερα ΑΠΑΙΤΕΙ την τέχνη του αρτοποιού, ενώ σε κάθε αξιόλογη συνταγή το μεράκι και η έμπνευση είναι απαραίτητα συστατικά.
Σήμερα η διάθεση των πρώτων υλών μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε πολλά διαφορετικά προϊόντα και συνδυασμούς.

Οι Φούρνοι Ζυμωτό, από την αρχή της δημιουργίας τους, μέχρι σήμερα συνεχίζουν να ζυμώνουν με την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι καθημερινά το καλύτερο ποιοτικά ψωμί και παράλληλα δημιουργούν μία τεράστια γκάμα προϊόντων αρτοποιίας.

‘’Αγνά υλικά όπως αλεύρι, προζύμι, νερό και μεράκι ζυμώνονται καθημερινά και ψήνονται σε πλάκα… Και η πόλη μυρίζει ψωμί…